söndag 15 mars 2015

Kaminbygge

Här har kaminens första sten kommit på plats. Hur man bygger en kamin hade ingen av oss en aning om. Det var mycket lättare och krångligare än vi hade föreställt oss. Jag såg för mitt inre öga hur vi jobbade på med varsin murslev full med bruk. Kaminbygget var allt annat än kladdigt. Det visade sig vara ett perfekt projekt för oss. Hasse fick nytta av sin noggrannhet och jag chefade över stenarna.
 
På baksidan av de flesta stenarna fanns det hål.
 
Vissa hål skulle ha pinnskruvar i sig. Andra fick vanliga skruvar. Sedan hängdes stenarna upp på metallskelettet med hjälp av skruvarna. Därefter skulle det finjusteras och det fick bli Hasses jobb. Han är expert på sådana detaljer.
 
För att värmen skall kunna sprida sig i huset har kaminen en fläkt. Denna aluminiumslang är en av två som ska sprida värme.
 
Här syns båda två. Värmen åker sedan ut på sidorna genom hål.
 
Nu har vi kommit en bit på väg.
 
Eftersom taket sluttar fick Hasse skära till den sista biten av metallskelettet.
 
Leika letade reda på den smutsigaste och blötaste platsen på hela tomten. Sot och lera, det är tydligen mumma det...
 
Det verkar inte spela någon större roll för Hasse om det är metall, betong, trä, plast eller sten som skall kapas. Här kapar han av det sista stenvarvet som skall sitta mot taket.
 
Nu börjar det likna en täljstenskamin! Längre än så här vill vi inte göra just nu. Innan vi klär den understa delen skall golvet komma på plats.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar