torsdag 6 juni 2013

Vacker grävmaskin

bild.JPG
Äntligen är vi igång med vårat husbygge. Denna i mina ögon oerhört attraktiva grävmaskin står nu på vår tomt. Om fyra veckor och en dag kommer vårat hus. Drömmen om huset startade för flera år sedan. Vår husleverantör är Fiskarhedenvillan. Kontraktet skrevs för över två år sedan. Nej, det är inte vi som har haft svårt att bestämma oss. Det är alla turer med byggnadsnämnden som gjort att byggstarten har dragit ut på tiden. Jag har fått en inblick i hur myndigheter i Sverige kan fungera och jag är inte särskilt imponerad, snarare oroad. Det som är mest konstigt är att det faktiskt är vanliga människor som arbetar där. Jag förstår inte hur man kan skicka ut ett brev och berätta att ett beslut i ärendet är fattat och att beslutet kommer i nästa brev. Det är bra för postväsendet då det går åt en hel del porto.
 
Jag tycker att det är oerhört bra med lagar och regler. Det skulle vara ännu bättre om de tolkades lika och gällde på samma sätt för alla människor i vårat samhälle. Vi fick avslag på vår första ansökan om att få bygga huset. Självklart överklagade vi beslutet. I princip bör man inte bygga i det öppna odlinglandskapet norr om en viss väg där vi tänkt bygga vårat hus. Dessutom skulle huset inte bli en naturlig förtätning av bebyggelsen. De som äger marken som angränsar till vår där vi tänkt bygga huset fick bygga på gammal åkermark och det blev en naturlig förtätning av bebyggelsen. Då bytte vi lokalisering som det kallas. Fortfarande norr om vägen där man inte bör bygga i det öppna odlingslandskapet. Den här gången skulle huset hamna längre i från bebyggelsen. Nu gick det bra och plötsligt hette det att huset skulle utgöra en naturlig förtätning av bebyggelsen. Fråga mig inte varför. Dock var vi tvungna att ha rött tak för det har man på landet. Garaget måste vara fristående för så ska det vara på landet. Sedan att närmsta grannens tak är svart precis som flera andra tak i närheten plus att flera garage området sitter ihop med boningshusen är en annan femma. Antagligen tänker sig myndigheterna ett tegelrött tak. Vi har beställt ett blodrött tak. I bygglovet står det inte specificerat vilken nyans av rött vi ska ha. Där står det bara rött tak.
 
Tydligen är takfärg en viktig fråga för myndigheterna. En bekant har byggt ett hus en bit bort. De fick bygglov på villkor att huset inte skulle synas från "stora" vägen. Taket måste vara rött då man ska ha rött tak på landet. Självklart ställdes frågan om de inte kunde få ha svart tak då huset ändå inte skulle få synas från vägen. Myndigheterna svarade då att det fanns möjlighet att flyga över och då skulle man se att taket var svart och inte rött. I detta vackra hus närhet finns flera hus med svart tak.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar