tisdag 29 juli 2014

Första permanenta ytskiktet inomhus

I badrummet hänger detta rör. Det var det sista röret som kom på plats när ventilationssystemet byggdes. Nu blir det röret det första vi stöter på när vi spikar fast innertaket. 

Röret är för långt och skall kapas. För att kapa på rätt längd och lika mycket runt om sattes en spånskiva fast.

Röret kapades av.

Skivan togs bort.

Den bortsågade rörstumpen fick göra nytta som mall för hur stort hålet i takpanelen skulle bli.

Här är både panel och donet på plats. Tänk att det ligger så mycket jobb bakom en sådan här liten rund plastbit. Fast det är klart. Vi har säkert inte gjort som man skall utan valt en längre och krångligare väg än en riktig snickare. Dock är vi nöjda med resultatet och det blev snyggt. Nu har det lilla badrummet fått sitt första permanenta ytskikt. Ja. faktiskt är det huset första permanenta ytskikt som kommer på plats nu när takpanelen kommer på plats. En häftig känsla för oss. 

Vad är detta? En installation av stegar? Nej, vi tänkte sätta takpanel i gästrummet utan ställningen. Därför ställdes stegarna fram. Det visade sig snart att en av dem blev överflödig. En gång i tiden gick jag på aerobics och upplevde ett "stepuppass". Lite samma grej här på bygget men inte till någon medryckande musik.

Här har vi gästrumstaket. De vita plastbitarna visar var vi kan borra hål för spottarna i taket.

Ett nytt virkespaket öppnas. Denna gång med den längre takpanelen.

Nu har den korta biten av taket fyllts av takpanel. Vi har markerat varje spott med ett litet borrhål. Elektrikern har semester och vi vet inte hur stora hålen skall vara därför nöjer vi oss med att göra små hål så länge. Igår mötte jag en bekant. Han berättade att han precis hade satt panel i ett tak i sitt hus. Morgonen efter kom han på att han inte hade gjort några hål för armaturen i taket. Inte kul. Det är fler än vi som får göra om och göra rätt.

Bra, då kan vi flytta på lite material och sedan rulla in ställningen.

Här har den panelbiten som var marigast att få till kommit på plats.

Bra verktyg är en stor tillgång när man bygger. Sågen som har sågat panelen på längden är suverän. Det är lite surt när man skall betala alla dyra verktyg men oj vad vi sparar tid och får bra resultat i slutänden.

Hundar sägs ha väldigt bra hörsel. Hur kan då Leika ligga två meter från byggsågen och sova? Det är mig en gåta.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar