fredag 18 juli 2014

Träregel är inte organiskt

Idag har vi fört en ojämn kamp mot fermacellskivorna. För det första väger varje skiva ett ton, eller, ja, inte riktigt men nästan. De är oerhört tunga. I hela huset har vi valt att inte bara sätta gipsskivor utan även spånskivor bakom gipset. Sätter man bara gips blir det svårare varje gång man skall sätta upp någonting på väggarna. I badrummet får man inte sätta upp vanlig gipsskiva utan det skall vara en specialare som en fermacellskiva. Den är inte lättflörtad. Som sagt är den väldigt tung dessutom måste vi förborra varje skiva innan vi sätter den på plats annars drar den inte tätt mot regeln. Alltså passar vi först in varje skiva sedan förborras den för att sedan skruvas på plats. Enligt boverkets direktiv får vi inte sätta någon spånskiva bakom fermacellskivorna i badrummen. Inte ens om det är en specialare för våtutrymmen. Varför? Jo, spånskivor är organiska och man får inte ha organiskt material bakom fermacellskivorna. Träregel går alldeles utmärkt att sätta bakom då det inte är organiskt enligt boverket. Myndigheter...
 
I det här hörnet kommer vill vi sätta in en dusch med duschväggar. För att duschväggarna skall sitta stadigt och stabilt är det bra att ha extra reglar bakom eftersom det inte sitter någon spånskiva där. Vi hade glömt de extra reglarna. Alltså var det vara att skruva ur de 164 skruvarna för att kunna regla i lite extra. Själva ytterväggen reglades om innan vi satte några skivor där då vi inte hade reglat på 30 cc som vi gärna vill ha eftersom badrummet skall kaklas. Nåväl, efter sju sorger och åtta bedrövelser sitter det skivor överallt i det lilla badrummet.
 
Förra torsdagen slog det ut en blårök ur dammsugaren sedan började den både att lukta och låta illa. Hasse pratade med motorn och den fungerade, visserligen under protest men den fungerade. Tills idag. Nu är den död.
 
Vi välkomnar vår nye medarbetare till bygget. En femton år yngre förmåga.
 
Här kommer vi att i framtiden ha ett skafferi längst till vänster sedan kyl och frys. I min värld behöver man då inte spackla, slipa, spackla, slipa, spackla, slipa och sedan måla då väggen inte kommer att synas. Tydligen fungerar det inte så i allas världar. Enligt uppgift (från två män) är det tydligen kul att dra fram kyl och frys för städning när väggen bakom är spacklad, slipad, spacklad, slipad, spacklad, slipad och målad. För att ta reda på om detta stämmer har jag nu spacklat en första vända för att sedan slipa, spackla, slipa, spackla, slipa och sedan måla.
 
 
 
 
 

3 kommentarer:

  1. Fermacellskivorna är oerhört starka, håller för 30kg (skruv utan plugg) 50kg (skruv med plugg). Vi satte inte några extra reglar vare sig vid den vägghängda kommoden eller duschväggarna. Men det skadar ju såklart aldrig men det är aldrig kul med merjobb. Kör ni med de specifika fermacellskruvarna? Vi körde kombi-gipsskruv, tyckte de drog fint! Tjatigt att behöva förborra! =( Kul och ser ert bygge!! Ni håller fin fart och är noggranna, härligt att se!! Kämpa på! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din uppmuntran!
      Det spelar ingen roll hur fantastiska och hållbara dessa skivor är. Vi vann mot dem och är tacksamma över att inte behöva kämpa mer mot dem.

      Radera
  2. Kan inte annat än att hålla med! Tunga som bly, går inte att knäcka,, måste sågas vilket dammar till tusen. Bygga ett helt hus med dessa... nää aldrig! Skönt ni vann kampen, aldrig mer behöver ni ta i eländet! =)

    SvaraRadera