måndag 30 september 2013

Tegel

Idag har lantisen varit i storstan. Det betyder att jag har tillbringat en heldag på Stockholms universitet. De dagarna jag är där blir verkligen långa och fullspäckade. Jag beundrar stockholmarna som klarar av stressen och pressen. För mig är det lika skönt varje gång jag får åka hem till Dalarna. På tunnelbanan träffade jag på en hund. Han var i sällskap med en bedagad husse. Hunden hade ingen päls under sitt halsband, den var avskavd. Givetvis gick mina tankar till Leika. Här sitter hon och vinkar på kommando. Under dagarna när vi är på olika håll tar hon sin tillflykt till Hasses föräldrar. Då blir det härliga skogspromenader och mycket kärlek.
 
På bygget har det målats.
 
Det har även lagts en del tegel. Inte världens bästa bild men det var ganska mörkt när jag kom hem. I morgon får jag passa på och ta kort innan det blir mörkt.
 
 
 
 

söndag 29 september 2013

Många moment


Det är oerhört många moment när man bygger ett hus. Här har vi en vägg som i stort sett består av utegips och reglar.
 
Först petar man i 170 tjocka isoleringsbitar. Dessa ställs på syllen.
 
Sedan sätts 45x45 reglar på. Reglarna ställs på syllisoleringen som ligger direkt på plattan.
 
Sedan ställs 45 tjocka isoleringsbitar dit. Nu går skarvarna omlott eftersom 45-isoleringen ställs direkt på syllisoleringen.
 
Sedan sätter man dit 45x45 reglar i våg. Mellan dessa läggs 45-isolering. Nu är väggen färdigisolerad och klar för att plastas. Alltså kommer vi att bo i en väldigt stor sopsäck, eller?
 
Här förbereds takmötet för tegel.
 
Nu är det första taket i det närmaste klart för tegel.
 
Vindbrädor måste på plats även på den här sidan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

lördag 28 september 2013

Garagebygge

Idag har vi haft en härlig familjedag på bygget.
 
Det har läktats på taket. Här står pojkarna och tittar på en lång, lång karavan av mustanger som gled förbi. Nej, inte hästar, utan bilar med många hästkrafter.
 
Här sätts vindbrädor. De grundmålas på en gång.
 
Det blev en hel del huvudbry innan läktningen kunde starta. Hasse har lärt sig av tidigare misstag och kontrollräknade avståndet. Verkligheten mot ritningen och fick det inte att stämma. Efter många funderingar och rådfrågning från experthåll bestämdes det att ritningen inte stämmer. Det skiljer fem mm per panna och det blir många centimeter i slutänden. Här ser man också att jag har panelat lite mer idag.
 
Här grundmålas det.
 
Mer grundmålning.
 
Det är många olika moment när ett hus byggs. Vissa moment ser jag fram emot mer än andra. Ett moment som jag gillar det är isolering. Varför? För att det varken krävs muskler eller hjärna dessutom går det fort. Alltså rena rama semestern dessutom gillar jag när det går fort.
 
Ser detta ut som ett garagebygge? Många har frågat Hasses föräldrar om det är ett garage som byggs. Jag kan för mitt liv inte förstå hur man kan få det till ett garage. Det kommer inte ens att finnas ett garage i huset. Någonting som byggnadsinspektören som sändes ut från byggnadsnämnden ifrågasatte. Han undrade varför vi inte byggde ihop huset med vår blivande carport. Jo, för att byggnadsnämnden anser att det inte får vara så på landet. På landet ska man ha olika byggnader för hus och carport, garage eller förråd, självklart med rött tak.
 
 
 
 
 
 
 


fredag 27 september 2013

Fågelmatare

Jag har för mig att Pippi en gång sade någonting i stil med: "Utan snus i tre dagar försmäktar vi på denna öde ö." Jag har försmäktat i två dygn utan att bygga. Det är illa nog i min inskränkta värld. Nu under eftermiddagen kunde jag äntligen umgås med hobbyprojektet och det var härligt.  Först satte jag upp fågelmataren helt utan vattenpass, det syns... Marken är stenhård och jag fick jobba ett bra tag med ett spett för att få till en grop åt fågelmataren. I morgon ber jag sonen snällt att sätta dit den bättre. Faktiskt kan denna bild tjäna som en fingervisning om hur det såg ut när jag började jobba. Inte många panelbitar till vänster i bild där inte.
 

Här syns det bra vad jag ägnade mina två timmar åt.
 
En till efterbild.
 
Det finns andra saker som också är vansinnigt roliga att ägna sig åt förutom att bygga hus. Nämligen att köra gamla bilar. Igår var det dags att köra iväg två av dem på vinterförvaring vilket innebar att vi inte hann bygga.  Bilden är tagen från den bilen jag brukar köra. En Adler från 1917. Den har en ocynkroniserad växellåda vilket innebär att man får dubbeltrampa vid växling. Gasen sitter i mitten och bromsen längst till höger med andra ord får man programera om hjärnan när man sätter sig och börjar köra. Adlerna är högerstyrd och handbromsen sitter utanför karossen. Det är en upplevelse att köra den. Bilen som syns framför är en Willys Overland från 1924.
 
Det är inte bara jag som gillar Adlern. Den här bilen är Leikas främsta favorit. Hon kan sitta i timmar och vakta den. Fylld vattenskål, hundbädd och skugga får hon alltid.
 
 
 

tisdag 24 september 2013

Larm

Idag kom securitas och larmade bygget. Skönt! Nu får Leika hjälp med sin bevakning av det blivande huset.
 
Pojkarna roade sig inomhus idag. De strukturerade om byggmaterial. Jag agerade panelhöna i vanlig ordning.
 
Det är kul att äntligen få börja sätta panel på framsidan.
 
Några solcellslampor har hittat ner till bygget.
 


måndag 23 september 2013

Inspektion

 Denna dag har kantats av besök. En representant från byggnadsnämnden kom för att se att vi inte ägnade oss åt fuskbygge. Hur nu det skulle kunna avgöras när vederbörande inte verkade ha särskilt djupa kunskaper när det gäller byggnationer. Mitt förtroende för denna myndighet ökade inte, jag fick bara bekräftelse för min uppfattning om dem. Jag hade bestämt mig för att inte säga så mycket och det lyckades jag med. Hasse och vår kontrollansvarige fick sköta snacket. Själv bet jag mig mest i tungan för att inte grodorna skulle hoppa ut ur munnen. Särskilt hårt fick jag bita när Hasse visade hur noga han har fäst väggarna i grunden. Han har använt fler skruvar än byggpraxis. Byggnadsinspektören ifrågasatte då om man överhuvudtaget behöver skruva fast väggarna i grunden. Enligt honom behövdes det nog inte då vi inte bor i USA och utsätts för deras katastrofoväder. Själva huset är så tungt att det borde stå kvar på plattan ändå...
 En representant från Duo Fasader kom och bad om ursäkt för hur vi har blivit behandlade. Han kikade på repan och tyckte precis som vi att det såg ut som ett fabrikationsfel. Vi får se vad som händer. Ett besök från en granne fick vi också. Han själv är lika förtjust som vi i att bygga och har gått och kikat på bygget hela sommaren. Det var roligt att han kom och tittade. Även vår grundkille kom förbi på en blixtvisit.
 
Lite jobb hann vi ägna oss åt. Hasse skruvade fast köksfönstren. De två yttersta drevades och tejpades. Vi måste skaffa mer drevning, den är på upphällningen. Det lilla hörnet förbereddes för panelning och ett gäng panelbitar sågades till.
 
Lite panel kom på plats.
 
 

söndag 22 september 2013

Plock och städ


Hasse startade arbetsdagen med att prata vår trilskande diskmaskin till rätta. Efter ett par timmar förstod den vad han menade och nu fungerar den som den ska igen. Det är inte riktigt läge att skaffa en ny nu när vi inom en överskådlig framtid kommer att få en helt ny maskinpark i köket. Nere på bygget blev det en del städ och plock. Spikar drogs ur plankor, skruvar skruvades ur, det sopades och plockades.
 
Stöttor togs bort så att vi kan isolera.
 
Här är andra lagret med isolering på plats. Dock ser det inte ut så i hela huset. Många fack gapar fortfarande tomma.
 
Leika lade beslag på en avskuren vindavledare. Jag blir aldrig klok på henne när det gäller val av liggplats. Vi har gjort iordning en skön bädd åt henne men den duger tydligen inte.
 
De grundmålade panelbitarna samlades ihop. Jag hade planerat att måla några röda men andra saker kom i vägen. Det var tur för plötsligt blåste det upp och en häftig regnskur sköljde över bygget.
 
 
 
 

lördag 21 september 2013

Milstolpar

Vi har en eon av tid kvar innan huset är klart. Idag gör det inte så mycket för fortfarande har vi så kul när vi bygger. Det är avslappnande och skönt att hoppa i snickarkläderna och jobba med kroppen. Framförallt är det skönt att utföra ett jobb som både syns och finns kvar. Bilden föreställer de sista omålade panelbitarna. Jag kan med stolthet avslöja att det nu inte finns en enda omålad panelbit kvar. Alla panelbitar är nu grundmålade.En milstolpe är nu nådd. Det är lite svårt att avgöra hur många till som ska vara röda respektive grå. Därför avvaktar jag åtgången innan jag fortsätter att måla röda.
 
Isoleringen är påbörjad på allvar. Återigen en milstolpe som är nådd. Personligen gillar jag att isolera. Det påminner om att panela som också är oerhört kul.
 
Det ska isoleras i tre lager. Först ett lager med 170. Sedan sätts en 45x45 regel som syns på bilden. Därefter sätts isolering som är 45. Den ställs direkt på syllisoleringen och kommer då att gå omlott om 170 isoleringen. Därefter sätts nys 45x45 reglar i våg och 45 isolering läggs där. Sedan är det färdigisolerat. Ovanpå det kommer plast. På plasten sätts spånskivor och utanpå dessa blir det gipsskivor. Efter det är det klart för spackling och målning eller tapetsering. Alltså är vi nästan klara med väggarna, eller kanske inte...
 
Oj, vad är nu det här? Har ni fest eller...?
 
Ja! Vi måste vara lite sociala också. Det går inte att vara helt egocentriska och bara grotta ner sig i att bygga hus. Tack och lov finns det några galna människor i vår närhet som kommer och delar vår måltid i ett inte ens halvfärdigt hus. Först fick de surströmming.
 
Till huvudrätt blev det grillat. Efter mörkrets och köldens inbrott intogs efterrätten, chokladälskarensdröm, hemma i värmen. Snart, ganska snart, efter några till milstolpar går det att äta en hel middag i huset utan att frysa.
 
 
 
 


fredag 20 september 2013

Drevning och pappring

Det var härligt att ta en kopp kaffe efter jobbet på bygget i solen.
 
 

Vi gjorde inte överdrivet många knop på bygget idag. Lite drevning och tejpning blev det.
 
Mer drevning och tejpning. Halvmånefönstrets öppning plastades för.
 
De grundmålade panelbitarna travades.
 
Pappen sattes på plats. Pappring? Det är lite konstigt att sätta kartongbitar i taket men det är säkert jättesmart. Jag förstår att det ska förhindra problem i form av fukt och mögel men ändå. Lite knasigt är det. Här syns järnbalken som sitter ovanför glaspartiet. Tydligen har vi vänt den åt fel håll. Sidan vi ser på bilden skulle varit vänd utåt istället. Delen mot ytterväggen är nu isolerad och gipsad. Vi tänkte att järnbalken borde leda in mindre kyla om vi satte den på vårt sätt. Riktigt varför den skulle vara vänd åt andra hållet har vi inte fått någon förklaring på, därför har vi inte vänt på den.
 
 
 

torsdag 19 september 2013

Vindavledare

Bärfisarna avslutade uppdraget som de påbörjade igår. Nu ligger läkten och lite annat virke i huset.
 
När huset kom i somras trodde jag ett kort ögonblick att Fiskarhedenvillan hade skickat med flyttkartonger till våran blivande flytt. Snart insåg jag att dessa kartongbitar hörde till bygget.
 
Kartongbitarna är vindavledare och ska sitta i taket. De ska se till lösullen inte packar sig mot taket och att den ventilerade nocken kan fungera som tänkt. Jättebra förklaring, eller?
 
Här ser man kartongen från utsidan. Nu är det isolerat och gipsat över det lilla glaspartiet.
 
Isoleringen har påbörjats.
 
Upptill är en bärlina i vägen.
 
Då får man skära bort motsvarande del i isoleringen.
 
Den här vita historien ska också upp i taket och samarbeta med kartongbitarna.
 
Lite mer panel har kommit på plats.
 
Nymålad panel som ligger på tork.
 
Jag passade på att ta ett kort på glaspartierna innan det blev mörkt.