lördag 6 juli 2013

Första byggsemesterdagen

Första byggsemesterdagen bjöd på strålande vackert väder och varmt. Mycket bättre än åska och regn när man som vi ska bygga sitt hus. Vattenmelon passade mycket bra. Vi började dagen med att läsa ritningar och konstatera att de fästdon vi köpt för att ankra väggarna i sulan var 20 mm för korta. Det blev en vända in till stan och byta.
 
Senaste veckan har vi med spänt intresse följt spikpistolens resa. Vi beställde en spikpistol från England. Den reste iväg från England för att landa i Belgien närmare bestämt i Bryssel. I fredags morse var den i Malmö. Glädjen stod högt i tak. Nästa besked var att den åkt iväg till Riga?! Nu har den tydligen anlänt till Västerås. Vår förhoppning är att den skall hitta till Borlänge så att vi kan få den på måndag. Snälla Fiskarheden har erbjudit oss att få låna en spikpistol under tiden som vi väntar. Skönt med ett företag som inte bara levererar en byggsats utan även finns kvar som stöd för oss. Vi har tackat nej till erbjudandet då vi misstänkte att det inte blir överdrivet mycket spikande i helgen. Vårt antagande är hitintills riktigt. Denna vår första byggsemesterdag har vi inte slagit i en enda spik.
Det här är dagens synliga resultat. Nej, det tog oss inte 8 timmar att placera ut dessa träbitar på plattan. Vi har satt oss in i vad vi har fått. Vi har plockat om plankor och strukturerat upp det hela. Nu vet vi vad vi har fått och hur det är tänkt, tror vi... Det är ungefär som att köpa en byggsats av ett modellflygplan eller liknande. Skillnaden är att våra byggbitar är ganska stora och man flyttar inte på dem så lätt på egen hand, då är det bra att vara två som vi har varit idag. Målet idag är uppfyllt. Vi ville få en bra inblick i vad vi har fått och hur det är tänkt. Morgondagens mål är att förstå hur det är tänk att vi skall regla runt fönster. Dessutom tänkte vi oss att resa de två första väggarna.
 
Denna bok riskerar att bli sönderläst under de närmsta månaderna.
 
Vi har fått ett antal takstolar i olika format och utseende. De två takstolarna som är längst fram till höger är i mitt tycke de sötaste jag någonsin sett då de är små. Nu har jag inte sett alltför många takstolar i mina dagar om sanningen ska fram. Efter middagen studerade vi konstruktionsritningen ingående och nu tror vi att vi vet hur dessa skall placeras när vi kommer så långt. Huset kommer att bestå av tre huskroppar. Inne i huset blir det tre synliga takåsar som möts.
 
Våra efternamn kommer att finnas på flera ställen i huset då fabriken har märkt takstolar och annat för att hålla reda på till vem det ska. Leika vill tydligen också var med och har lämnat dessa tassavtryck i plattan.
 
Summering: Denna dag har gått oerhört fort. Vi har haft mycket roligt tillsammans och ser fram emot fortsättningen. Jag är både glad och tacksam över mina arbetsskor. De räddade mina tår idag när en planka modell större tappades. Skönt med stålhätta. Skorna är inte världens skönaste att gå i skogen med. En gång råkade jag skymta gula kantareller vilket resulterade i en längre skogspromenad, en härlig skörd svamp samt en trött och nöjd hund. Däremot är skorna utmärkta på en byggarbetsplats.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar