torsdag 18 juli 2013

Takstolslösning

Igår började vi morgonen med att slå ihop och resa den sista "riktiga" väggen. Det gick som en dans. Nu har vi fått in snitsen och vet exakt hur vi ska tillverka en vägg på smidigaste sätt. Jag har flera gånger sagt till Hasse att när huset är klart, då är vi duktiga på det här och vet hur vi ska bygga nästa hus. Av någon anledning tar han mig inte på allvar...

Äntligen har vi en lösning på takstolsproblemet. Takstolsfabrikanterna har gått på semester. Dock finns det en och en annan snickare som inte har tagit semester. Till all lycka fick vi tag på en som vi först inte hade haft en tanke på. Han är duktig och har gjort flera jobb åt släkten. Snickaren dök upp igår vid fyra på eftermiddagen för att titta på jobbet, inte göra det. Planen är att han kommer nästa vecka för att arbeta. Vi visade alla ritningar och frågade snällt om han skulle kunna ta en av stolarna redan idag? Det gjorde han!

 Tillsammans lyfte vi fram två takstolar som skall slås samman till en. De skall kapas, slås ihop och förstärkas på olika ställen. Precis när vi hade börjat klia oss i våra huvuden för att förstår exakt var sågen skulle sättas. Då glider vår konstruktör in! Hon undrar hur det går för oss och frågar om hon får hjälpa till. Om hon får! Vant greppade hon en vinkelhake och en penna. Snart var snickaren insatt i hur takstolen skulle ändras och var i full gång med jobbet. I bakgrunden syns väggen vi reste på morgonen. Både snickaren och konstruktören var förundrade över hur vi orkar jobba i hettan på betongplattan. Vi förklarade att det gör vi inte egentligen. Efter ett par timmar lägger hjärnverksamheten ner och det mesta går på ren vilja och envishet. Det blir bättre när takstolarna kommer på plats och vi får lite skugga. Just nu fångar betongen upp värmen och vi får värme både från solen men framförallt från betongplattan.

Hasse och jag fortsatte med vår vägg. Den vägg som vi båda gått och trott skulle gå som en dans. Ack vad vi bedrog oss. Väggen kommer att bestå mest av ett glasparti därför skulle vi inte behöva snickra så mycket. Trodde vi. Hur vi än mätte så stämde det inte. Till slut mätte vi den specialtillverkade regeln som ska vara ovanför glaspartiet och redan var på plats. Den var 16 mm för kort och var då boven i dramat. Hasse rev och satte sedan dit en passbit.
 
Var missen med våra takstolar har begåtts det har vi inte en aning om och det bryr vi oss inte om. Det viktigaste är att den rättas till och att huset blir som vi har tänkt oss. Problemet har stulit en hel del tid från vårat byggande i jakt på en relevant lösning. Vi har hela tiden känt att Fiskarhedenvillan är engagerade och vill att allt ska lösa sig på bästa sätt för oss som kunder. De som vi har att göra med är ett engagerat gäng. Trots semester har vi blivit uppringda med förfrågningar om hur det går och det tycker vi känns bra. Nej, nu måste vi ut och resa sista väggen.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar